Other Names
artičoka, gardun
Names in different languages
Alternative Names - Latin:Cynara scolymus;Alternative Names - German:Artischocke;Alternative Names - English:Artichoke;
Ingredients
List artičoke 100%
How to prepare?
Jednu kašiku čaja (1.5 g)preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 min i procediti.
Important Notes
Piti tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela. Ne preporučuje se deci mlađoj od 12 godina, dojiljama i osobama sa oštećenjima jetre i bubrega. Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg peska ili kamena u žuči.
Product Handling
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist
Tea Contents
Sadrži do 1% flavonoida, organske kiseline, etarsko ulje, fitosterole, tanine, inulin, gorki seskviterpenski lakton cinaropikrin.
What is the Effect?
Artičoka deluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL ("loš” holesterol : ”dobar” holesterol).
Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način reguliše varenje, smanjuje pojave nadutosti, bola. Neke komponente artičoke bi mogle uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno dejstvo na ćelije jetre.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.