Majkina dušica je, prema legendi, dobila ime po Bogorodici. Egipćani su je koristili za balzamoanje. Majkina dušica s pravom nosi najsvetije ime. Na mnogim jezicima nosi ime majkina dušica (Eng Mother of thyme, Russian Богородицкая трава, Czech Mateřídouška, Slovak Materina dúška, Macedonian Мајчина душица i sl.).
Other Names
majkina dušica, popovac, divlji bosiljak, duščina
Names in different languages
Alternative Names - Latin:Thymus serpyllum;Alternative Names - German:Quendel;Alternative Names - English:Mother Of Thyme;
Ingredients
Herba majkine dušice 100%.
How to prepare?
Јednu do dve kašičice čaja (2 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti.
Product Handling
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist
Tea Contents
Lekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvetu majkine dušice. Sadrži 1% etarskog ulja, oko 3% tanina, gorke materije, soli jabučne kiseline i verovatno saponina.
What is the Effect?
Blagi ekspektorans, bronhospazmolitik i antiseptik. Koristi se u čajevima kao lek protiv kašlja, bronhitisa i uopšte za lečenje organa za disanje. Koristi se i u čajevima protiv dijareje jer ima dosta tanina. Majkina dušica a naročito njeno etarsko ulje i timol, daju se protiv crevnih parazita.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.