Gavez

Biljni čaj od korena gaveza
Symphyti radix
Čajevi na merenje
Neto: 0,5kg

Na zalihama:

bez PDV-a: 412.50 din. 495.00 din.

* Obavezna polja

Komada:

Ostali nazivi

gavez, sodul, sodula, crni koren, veliki gavez, crni gavez, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik, konjski rep

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Symphytum officinale;Nemački nazivi:Beinwell;Engleski nazivi:Comfrey;

Sastojci

Koren gaveza 100%

Kako se priprema čaj?

Za obloge : 100 g korena kuvati 10 minuta sa 1 l vode ili mleka. Zgusnutu masu naneti na gazu i koristiti kao oblog.

Važne napomene

Kod spoljne upotrebe ne sme se primenjivati na ozleđenu kožu, kao ni tokom trudnoće i dojenja, a upotreba treba ograničiti na 4-6 nedelja u toku godine.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist

Šta sadrži?

Sadrži alkaloid simfito-cianoglosin (0,002%), alkaloid konosolidin (0,007%), mnogo sluzi, guma, smola, tanina (5-6%), etarsko ulje, aspargin, šećer i purinski derivat alantoin (0,7%), hormon auksin koji pdstiče stvaranje novog tkiva i holin. Tipična sluzna a donekle i taninska droga.

Kako deluje?

Vulnerans, adstringens, ekspektorans. Ulazi u sastav nekih plućnih čajeva. Koristi se za iskašljavanje, protiv dijareje, protiv čira u želucu i na dvanaestopalačnom crevu. Sadrži otrovan alkaloid simfito-cianoglosin. Ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje, te se preporučuje samo njegova spoljna upotreba za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa i čireva.

Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.