Uvin čaj

Biljni čaj od lista uve
Uvae ursi folium
Čajevi na merenje
Neto: 0,5kg

Na zalihama:

bez PDV-a: 390.00 din. 468.00 din.

* Obavezna polja

Komada:

Ostali nazivi

uva, medveđe grožđe, planika, jabučar

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Arctostaphylos uva-ursi;Nemački nazivi:Bärentraube;Engleski nazivi:Uva-ursi;

Sastojci

List uve 100%

Kako se priprema čaj?

Јednu kašičicu čaja (2,5 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta i procediti.
Za pripremanje manje gorkog napitka jednu kašičicu čaja (2,5 g) preliti sa 2 dl hladne vode, ostaviti da odstoji 12 sati uz povremeno mešanje i procediti.

Važne napomene

Piti pola kafene kašičice sode bikarbone (oko 2g) 1 sat pre uzimanja čaja. Sveže pripremljen čaj piti 3-4 puta dnevno pre jela, najduže 7 dana i ne više od 5 puta godišnje. Nije preporučljivo tokom trudnoće i dojenja, kod osoba sa oštećenjem retine ili ozbiljnijim oštećenjem jetre i kod dece mlađe od 12 godina. Od neželjenih dejstava uva može izazvati mučnine, povraćanje, iritaciju želuca i tamnu obojenost mokraće.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist

Šta sadrži?

Sadrži do 10% fenolnih heterozida (arbutozid i metil-arbutozid), iridoidne heterozide, 1-2% flavonolnih heterozida, 10-20% taninskih materija (uglavnom galotanina), kao i triterpenska jedinjenja u količini 0,4-0,8% (ursolna kiselina i uvaol). Tanini štite fenolne heterozide od enzimskog razlaganja i oksidacije.

Kako deluje?

Zbog arbutina list deluje kao uroantiseptik a zbog tanina kao adstringens. U organizmu se glikozidi hidrolizuju dajući hidrohinon odnosno metil-hidrohinon koji se izlučuje mokraćnim putevima i deluje antiseptično slično ostalim fenolima i mokraća se oboji maslinasto zeleno. Preporučuje se uzimanje sode bikarbone (6-8g dnevno) radi postizanja pH>8 kada je antiseptično i antibakterijsko dejstvo aktivnih principa najoptimalnije. Arbutin deluje i kao diuretik.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.