Lekovitu prirodu koprive poznavao je već i Hipokrat. U Rimsko doba siromašni bi je ljudi jeli kao hranu bogatu hranjivim sastojcima.
Ostali nazivi
kopriva, velika kopriva, obična kopriva, dvodoma kopriva, žara, žegavica
Nazivi na drugim jezicima
Latinski nazivi:Urtica dioica;Nemački nazivi:Brennessel;Engleski nazivi:Nettle;
Sastojci
List koprive 100%.
Kako se priprema čaj?
Filter kesicu preliti sa 2 dl ključale vode i posudu poklopiti. Nakon 10-15 minuta izvaditi kesicu.
Važne napomene
Nije preporučljivo tokom trudnoće i dojenja.
Čuvanje proizvoda
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.
Šta sadrži?
List sadrži tanine, mnogo soli, hlorofil, mravlju, sirćetnu i maslačnu kiselinu, karoten, fitosterol, lecitin, vitamine C i K, sluz, vosak, kremenu kiselinu i dr.
Kako deluje?
Antihemoragik, hipoglikemik, diuretik. Prisustvo glikokinina opravdava upotrebu koprive kod šećerne bolesti.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.