Ostali nazivi
uva, medveđe grožđe, planika, jabučar
Nazivi na drugim jezicima
Latinski nazivi:Arctostaphylos uva-ursi;Nemački nazivi:Bärentraube;Engleski nazivi:Uva-ursi;
Sastojci
List uve 100%
Kako se priprema čaj?
Filter kesicu preliti sa 2 dl ključale vode i posudu poklopiti. Nakon 10-15 minuta izvadite kesicu.
Važne napomene
Piti pola kafene kašičice sode bikarbone (oko 2g) 1 sat pre uzimanja čaja. Sveže pripremljen čaj piti 3-4 puta dnevno pre jela, najduže 7 dana i ne više od 5 puta godišnje. Nije preporučljivo tokom trudnoće i dojenja, kod osoba sa oštećenjem retine ili ozbiljnijim oštećenjem jetre i kod dece mlađe od 12 godina. Od neželjenih dejstava uva može izazvati mučnine, povraćanje, iritaciju želuca i tamnu obojenost mokraće.
Čuvanje proizvoda
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.
Šta sadrži?
Sadrži do 10% fenolnih heterozida (arbutozid i metil-arbutozid), iridoidne heterozide, 1-2% flavonolnih heterozida, 10-20% taninskih materija (uglavnom galotanina), kao i triterpenska jedinjenja u količini 0,4-0,8% (ursolna kiselina i uvaol). Tanini štite fenolne heterozide od enzimskog razlaganja i oksidacije.
Kako deluje?
Zbog arbutina list deluje kao uroantiseptik a zbog tanina kao adstringens. U organizmu se glikozidi hidrolizuju dajući hidrohinon odnosno metil-hidrohinon koji se izlučuje mokraćnim putevima i deluje antiseptično slično ostalim fenolima i mokraća se oboji maslinasto zeleno. Preporučuje se uzimanje sode bikarbone (6-8g dnevno) radi postizanja pH>8 kada je antiseptično i antibakterijsko dejstvo aktivnih principa najoptimalnije. Arbutin deluje i kao diuretik.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.