Ostali nazivi
crni čaj, ruski čaj, indijski čaj
Nazivi na drugim jezicima
Latinski nazivi:Thea sinensis;Nemački nazivi:Tee;Engleski nazivi:Tea;
Sastojci
Fermentisani listovi čaja 100%.
Kako se priprema čaj?
Filter kesicu preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon 2 - 5 minuta izvaditi kesicu. Može se služiti uz dodatak cimeta ili mleka.
Čuvanje proizvoda
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.
Šta sadrži?
Crni čaj je fermentisan, aromatičan čaj. Sveže lišće čaja se ostavlja da svene, zatim zavija, gnječi i ostavlja da fermentiše nekoliko časova da bi dobio specifičnu aromu i izgubio zelenu boju. Zatim se suši toplim vazduhom i na kraju list dobija crnu boju. Fermentacijom se javlja oko 0,1% vrlo fino aromatično, smolasto etarsko ulje, koje daje karakterističan miris.
Kako deluje?
Tonik, adstringens, antidijaroik i antidot. Čaj, dejstvom kofeina, suzbija i smanjuje zamor i sanjivost nastao intelektualnim naprezanjem. Poboljšava disanje, nadražuje centar za krvotok usled čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Čaj deluje i kao tipična taninska droga protiv dijareje, upale sluznice i kože, opekotina i za koristi se za jačanje organizma.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.