Kantarion

Biljni čaj od cveta kantariona
Hyperici flos
Tradicionalno pakovanje
Neto: 50g

Na zalihama:

bez PDV-a: 90.00 din. 108.00 din.
Komada:

Zbog lekovitosti koju je već davnih vremena primetio i sam Hipokrat, i zahvaljujući narodnom pripisivanju brojnih mističnih svojstava, uključujući i ona za odbranu od zlih sila, Hypericum perforatum je kroz vekove dobio verski obojene nazive kao, Gospina trava, Bogorodičina trava i Trava sv. Ivana, što dovoljno govori o dubokoj veri u njegovu lekovitost i delovanje. U manastirima u srednjem veku čaj od kantariona je lečio nostalgiju za roditeljskim domom.

Ostali nazivi

kantarion, žuta kantarija, bogorodičina trava, gospina trava, ivanova trava, trava od poseka

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Hypericum perforatum;Nemački nazivi:Johanniskraut;Engleski nazivi:St. John's wort;

Sastojci

Cvetni deo kantariona 100%.

Kako se priprema čaj?

Dve kašičice čaja (4 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti.

Važne napomene

Ne koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist

Šta sadrži?

Sadrži 9-11% mešovitih tanina a preovlađuju katehinski, 0,1-0,2% etarskog ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karotene, flavonoidne heterozide od kojih potiče žuta boja, holin, vitamin C i tragove alkaloida.

Kako deluje?

Koristi se spolja protiv opekotina, za lečenje hemoroida i za zarašćivanje rana i kao antiseptik, a daje se u obliku čajeva kod obolele jetre, želudca i kod dijareje. Etarsko ulje kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja u kantarionu deluju antibakterijski. Sve više se koristi kao sedativ kod nekih vrsta neuroza i klimakteričnih tegoba. Dejstvo kantariona kao antidepresiv je u rangu sintetičkih antidepresivnih lekova.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.