Lipa

Biljni čaj od cveta lipe
Tiliae flos
20 filter vrećica
Neto: 30g (20 kesica po 1,5g)

Na zalihama:

bez PDV-a: 100.00 din. 120.00 din.
Komada:

Zraci sunca u cvetu lipe.
Po legendi, zraci sunca su uhvaćeni u cvetu lipe, pa kada neko popije lipov čaj toplota sunca ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa telo groznice.

Ostali nazivi

pozna lipa, sitnolisna lipa, bela lipa, rana lipa, velelisna lipa

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Tilia cordata, Tilia grandifolia;Nemački nazivi:Linde;Engleski nazivi:Linden;

Sastojci

Cvet lipe 100%.

Kako se priprema čaj?

Filter kesicu preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon 5-10 minuta izvadite kesicu.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.

Šta sadrži?

Sadrži gvožđe, kalcijum, soli mangana, tanin, etarsko ulje, sluz, nepoznae heterozide, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, terpentinski alkohol koji daje miris cvetu i tanin, kojeg ima najviše u cvetnom priperku. Pored toga u cvetu i listu ima još vitamina C a u semenu masnog ulja i hesperidina.

Kako deluje?

Dijaforetik, laksans, spazmolitik, sedativ. Koristi se u čajevima protiv malokrvnosti, vodene bolesti, prehlade disajnih organa i hroničnog kašlja. Koristi se i u čajevima za izlučivanje znoja i mokraće, za ublažavanje bolova pri mokrenju. Utiče i na promet materija.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.