Lekovitu prirodu koprive poznavao je već i Hipokrat. U Rimsko doba siromašni bi je ljudi jeli kao hranu bogatu hranjivim sastojcima.
Ostali nazivi
kopriva, velika kopriva, obična kopriva, dvodoma kopriva, žara, žegavica
Nazivi na drugim jezicima
Latinski nazivi:Urtica dioica;Nemački nazivi:Brennessel;Engleski nazivi:Nettle;
Sastojci
List koprive 100%.
Kako se priprema čaj?
Staviti dve kašičice čaja (1,6 g) u 2 dl tople vode i pustiti da ključa na umerenoj vatri 2 minuta. Ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti.
Važne napomene
Nije preporučljivo tokom trudnoće i dojenja, kao i kod dece mlađe od dve godine.
Čuvanje proizvoda
Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist
Šta sadrži?
List sadrži tanine, mnogo soli, hlorofil, mravlju, sirćetnu i maslačnu kiselinu, karoten, fitosterol, lecitin, vitamine C i K, sluz, vosak, kremenu kiselinu i dr.
Kako deluje?
Antihemoragik, hipoglikemik, diuretik. Prisustvo glikokinina opravdava upotrebu koprive kod šećerne bolesti.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.