Lišeivica

Biljni čaj od herbe lišeivice
Chelidonii herba
Čajevi na merenje
Neto: 0,5kg

Na zalihama:

bez PDV-a: 225.00 din. 270.00 din.

* Obavezna polja

Komada:

Lišeivica se još u srednjem veku koristila za lečenje kožnih bolesti, a u narodnoj medicini se do danas očuvala njena uloga u uklanjanju bradavica.

Ostali nazivi

lišeivica, lišajevica, rosopas, bedemnica, cimbola, rusa trava, trava od rosopasa, žuta trava

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Chelidonium majus;Nemački nazivi:Schöllkraut;Engleski nazivi:Celandine;

Kako se priprema čaj?

Pola čajne kašičice čaja (1.5 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti.

Važne napomene

Prema potrebi piti u gutljajima dve do tri šolje čaja dnevno, između obroka, ne više od 3 nedelje. Ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i deci do 14 godina. Ne koristiti za samolecenje. Mogući neželjeni simptomi: suva usta, bolovi u želucu, proliv, slabost i vrtoglavica.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist

Šta sadrži?

Sadrži smole, nešto etarskog ulja (0,013%) i dosta raznih alkaloida, derivata izohinolina po dejstvu bliski alkaloidima opiuma (helidonin, homoheliodonin, heleritrin, sangvinarin, berberin). Ima još organskih kiselina jabučne i limunove. Djeluje blago umirujuće, ublažava grčeve i postiče stvaranje žuči.

Kako deluje?

Djeluje blago umirujuće, ublažava grčeve i postiče stvaranje žuči. Za djelovanje su pre svega zaduženi alkaloidi. Helidonin djeluje sedativno na centralni nervni sistem, protiv bolova (analgetik) i protiv grčeva (spazmolitik). Sangvinarin djeluje kao lokalni anestetik. Berberin ublažava grčeve (spazmolitik), pojačava lučenje žuči (holagog), sprečava razvoj bakterija i gljivica. Postoje pokušaji primene ovih alkaloida i kao citostatika, u terapiji nekih tumora.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.