Hajdučka trava

Biljni čaj od herbe hajdučke trave
Millefolii herba
Čajevi na merenje
Neto: 0,5kg

Na zalihama:

bez PDV-a: 345.00 din. 414.00 din.

* Obavezna polja

Komada:

Zbog svog protivupalnog, antimikrobnog i antifungalnog djelovanja hajdučka trava se u narodnoj medicini upotrebljava za zacjeljivanje rana. Početkom 19. veka hajduci su koristili ovu biljku kad bi bili povređeni u borbama protiv Turaka, pa je tako i dobila ime hajdučica ili hajdučka trava.
Latinski naziv hajdučke trave izveden je od imena grčkog heroja Ahila, sina morske nimfe Tetide i smrtnog kralja Peleja. Tetida je pokušala da ga na razne načine učini besmrtnim. Najpoznatiji je bio potapanje njene novorođene bebe u Stiks, reku koja je proticala kroz Had, svet mrtvih. Pošto je Tetida morala da ga drži za petu, ovo mesto ostalo je ranjivo i Ahil je pod Trojom tako i stradao.
Ahil je ratne i isceljiteljske veštine naučio od Hejrona, vođe Kentaura. Svoje znanje, Ahil je koristio tako što je za isceljenje rana svojih saboraca, koristio lekovita svojstva hajdučke trave.

Ostali nazivi

hajdučka trava, stolisnik, sporiš, hajdučica, belo ivanjsko cveće

Nazivi na drugim jezicima

Latinski nazivi:Achillea millefolium;Nemački nazivi:Schafgarbe;Engleski nazivi:Yarrow;

Sastojci

Herba hajdučke trave 100%.

Kako se priprema čaj?

Dve kašičice čaja (2 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 - 15 minuta i procediti.

Važne napomene

Piti tri puta dnevno pre jela.

Čuvanje proizvoda

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu. Ako korist

Šta sadrži?

Sadrži 0,2-1% etarskog ulja sa azulenom čiji procenat zavisi od porekla droge, vitamin K, gorke materije, ahilein, akonitnu kiselinu, flobatanine, malo cijanogenetskog glikozida i gume.

Kako deluje?

Digestiv, karminativ, spazmolitik, holagog, holeretik i antiflogistik. Koristi se za poboljšanje apetita, kod bronhijalne astme, protiv kamena u bubregu, protiv gasova i nadimanja, kod hroničnog katara želuca, protiv hroničnog zatvora i protiv kamena u žučnoj kesi. Koristi se i spolja za rane i uboje (dejstvo tanina, azulena i cineola iz etarskog ulja).
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.